Askorban sodný (vitamín C)

Cena: 6,49 €/ks

Askorban sodný je minerálna soľ kyseliny askorbovej, má neutrálne až mierne zásadité pH.

  • nová forma vitamínu C v prášku, ktorú si môžete dávkovať podľa potreby
  • jeho neutrálne pH neprekysľuje žalúdok a organizmus, je šetrný k sliznici tráviaceho traktu
  • jemne slaná chuť je tolerovaná aj deťmi

Náš výrobok je testovaný a vyrobený na Slovensku. Obal vyrobený vo Švédsku spĺňa všetky smernice EÚ.

Skutočne pre každého

  • vhodný pre diabetikov (neobsahuje cukor ani umelé sladidlá)
  • vhodný pre deti (neobsahuje umelé farbivá, arómy a konzervačné látky)
  • vhodný pre alergikov (neobsahuje lepok, laktózu, sóju, vajcia, atď.)
  • farmaceutická kvalita

Odporúča sa prijímať vo väčšej miere u fajčiarov, u ľudí trpiacich infekciami, v zime, pri zvýšenej fyzickej námahe a strese. Kryštalický prášok je ľahko rozpustný vo vode. Táto forma je vhodná pre ľudí s problémom prehĺtania tabliet.

Jedna dávka ( ¼ čajovej lyžičky) sa rovná 1110 mg vitamínu C a 140 mg sodíka. Dávku si môžete upravovať podľa vlastnej potreby (dávkovanie: menej ako ¼ čajovej lyžičky).

Odporúčané dávkovanie: dospelí a deti od 12 rokov: 1x denne ¼ čajovej lyžičky (1,25 g) rozpustiť vo vode a vypiť.

Zloženie: 100% askorban sodný

Vitamín C je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu a hojenie rán. Chráni pred stresom a stimuluje tvorbu bielych krviniek. Tento vitamín je obsiahnutý v citrusových plodoch, čiernych ríbezliach, petržlene a paprike. Nedostatok môže viesť k vyššej vnímavosti voči infekciám a celkovému horšiemu zdravotnému stavu.

Definícia vitamínu C

Synonymum: kyselina askorbová
Vitamín C je vo vode rozpustný vitamín, ktorý sa ľahko vylučuje z tela a musí byť plynulo dodávaný v strave.

Biochemická funkcia:

  • pomáha regulovať metabolizmus aminokyselín
  • pomáha udržať silu a integritu cievnej steny, najmä kapilár
  • uplatňuje sa pri vývoji kostí, zubov a chrupaviek
  • pôsobí na zdravie všetkých bunkových a tkanivových membrán
  • hrá dôležitú úlohu pri regulácii normálneho telesného rastu, pri hojení rán a odpovediach na stres
  • dôležitý pre transport elektrónov v chromozómoch
  • pomáha zvyšovať vstrebávanie železa
  • pomáha ovplyvňovať imunitný systém stimuláciou tvorby bielych krviniek, zabraňujúcich infekcii

Výskyt:

v živočíšnych aj rastlinných produktoch, pretože väčšina zvierat a všetky vyššie rastliny sú schopné tvorby vitamínu C z glukózy
obzvlášť v ovocí (napr. kivi, citrusové plody, čierne ríbezle, jahody, jablká, broskyne, zelené korenie, petržlen, guava, brokolica, ružičkový kel, kapusta, zemiaky, paradajky)

Príjem vitamínu C

Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem vitamínu C je 60 mg. Fajčiarom je však odporúčané dvojnásobné množstvo.

Bezpečnosť

Tolerovaná horná hranica príjmu: 10 g (10000 mg)
Aj keď vitamín C nezabráni nachladnutiu, pomáha znížiť závažnosť príznakov, podporuje celkovo dobrý stav zdravia a chráni telo pred infekciami, traumami a stresom.

Príznaky predávkovania:

  • ľahká hnačka

Použitá literatúra:

  • Institute of Medicine, Dietary Reference Intakes, National Academy Press, 1997
  • Pschyrembel. Wörterbuch der Naturheilkunde, de Gruyter, 2000
  • Gröber U. OrthomolekulareMedizin, Wiss. Verl. Ges., 2000
  • Biesalski H K. Ernährungsmedizin, Thieme, 1999
  • RDA. National Academy Press, 1989
  • Beck L. The Complete Idiots Guide to Total Nutrition for Canadians, 2000
  • Rodwell Williams S. Nutrition and Diet Therapy, 1993
  • Combs G G. The Vitamins, 1992